Naar verwachting kondigt de overheid vandaag een vierde corona steunpakket aan.
Ondernemers zijn daarmee geholpen, maar het Centraal Planbureau en verschillende economen adviseerden juist om de coronasteun zo snel mogelijk af te bouwen zodra er versoepelingen zijn.
Het aantal faillissementen en de werkloosheid zijn door de coronasteun beperkt gebleven. Sterker nog, er waren in het afgelopen jaar minder faillissementen dan gemiddeld en de werkloosheid is bijna terug op het niveau van voor de coronacrisis.
Toch heeft het kabinet besloten om de steunpakketten weer te verlengen. In Den Haag is er veel steun voor dat besluit. Het kabinet is langs alle fractievoorzitters geweest en die waren het er grotendeels mee eens. Politiek gezien is het lastig om over het afbouwen van de steun te praten terwijl veel bedrijven het zwaar hebben.
Het kabinet maakt waarschijnlijk ook bekend dat het de belastingschulden van ondernemers niet kwijt zal schelden. Dat zou onrechtvaardig zijn tegenover de bedrijven die wel hun best hebben gedaan om de belastingen te betalen. Ondernemers krijgen wel langer de tijd om hun schuld af te lossen bij de Belastingdienst. In totaal is de gezamenlijke belastingschuld van bedrijven opgelopen tot 16 miljard euro.
Ook de coronasteun kan leiden tot schulden. Zo is de loonsteun een voorschot. Het kan zijn dat ondernemers terug moeten betalen omdat ze te veel hebben ontvangen. In december bleek dat zo'n 60 procent van de bedrijven die loonsteun ontvingen ten minste een deel terug moesten betalen.